2010-11-24

Klarnas förändringar efter årsskiftet

EHANDEL Sverige får en ny konsumentkreditlag och kreditupplysningslag 1 januari 2011 vars syfte ska stärka konsumentskyddet och den personliga integriteten. Detta kommer innebära en förändring för de kunder som handlar av ebutiker och betalar genom Klarna.

När Klarna bedömer om ett köp skall beviljas behöver de ibland ta en kreditupplysning. När en kreditupplysning görs efter årsskiftet kommer kunden få ett meddelande per brev, något som tidigare inte har skickats ut och som informerar om vilken kreditupplysningsinformation som har lämnats ut till Klarna. Detta är en effekt av förändringar i kreditupplysningslagen vilket Klarnas kreditupplysningsleverantörer måste efterleva. Klarna säger att de ska sträva efter att minimera antalet meddelanden och att skapa informativa meddelanden.

Samtidigt under januari 2011 förbättrar Klarna sin kreditprövning som kommer minska Klarnas behov av extern kreditupplysnings-information. Exempelvis kommer kreditupplysningar sällan att krävas för kunder som redan handlat hos Klarna eller för mindre Klarna Faktura-köp.

Det finns en oro bland konsumenter att för många upplysningar ska påverka chansen till lån i framtiden men det säger Klarna att kreditupplysningar tagna av dem inte kommer att påverka chansen att få nya krediter eller lån i framtiden. Vad som också är viktigt för konsumenterna att få veta är att ett nekat köp inte innebär att nästa köpförsök med Klarna kommer att bli nekat, vilket de kommer informera konsumeterna om i sina meddelanden.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...